We hebben momenteel een technisch probleem (afbeeldingen worden niet weergegeven). We zijn er mee bezig. Bedankt voor je geduld!

Ga naar hoofdinhoud

Brussel, October 13 – Gisteren verzamelden 1.000 mensen van alle leeftijden zich op het Brusselse Koningsplein om er 24 uur lang te overleggen over de katastrofale noodtoestand van het klimaat en het milieu. Dit plan werd echter gedwarsboomd door het gewelddadige politieoptreden waarbij de pepperspray en de waterkanonnen werden ingezet tegen de deelnemers, waaronder ook gezinnen met kinderen. Er werden ook meer dan 400 actievoerders aangehouden en geboeid afgevoerd.

Een woordvoerder van Extinction Rebellion Belgium zei:

De Royal Rebellion was ons eerste groot initiatief om een halt toe te roepen aan de huidige catastrofale klimaatverandering. Terwijl België, als land, er momenteel nog niet in slaagt om te gaan met deze klimatologische noodtoestand, kwamen honderden mensen vandaag vreedzaam in overleggroepen samen om er de noodtoestand te bespreken en oplossingen te bedenken. We werden echter onthaald op een buitengewoon gewelddadig en gevaarlijk antwoord van de politie, die de pepperspray en het waterkanon inzette tegen de deelnemers, waaronder ook families met kinderen, waarbij een 2-jarig kind pepperspray in het gezicht gespoten kreeg. - Het gedrag van de politie was buitensporig, roekeloos en totaal onaanvaardbaar. De bedoeling van de politie was duidelijk het ontmoedigen van deze burgerinitiatieven.

Tijdslijn van de Royal Rebellion

13:00: Extinction Rebellion Belgium richt een welkomstpunt op Koningsplein in, zoals toegestaan door de politie.

13:40: Met toegang tot Koningsstraat en Paleizenplein—de beoogde locatie van de actie—afgeblokt door de politie, Extinction Rebellion Belgium beslist om de actie op Koningsplein uit te voeren.

14:00-14:15: Voertuigen komen aan op Koningsplein met apparatur en benodigdheden, waaronder tentjes voor eten, kunst, werk en verzorging. Het plein is afgeblokt voor verkeer. Mensen verzamelen zich en beginnen deel te nemen aan Volksvergaderingen. Een grote roze zeilboot, vernoemd naar de koninklijke kinderen (Emmanuel, Elisabeth, Elenore and Gabriel), komt op het plein aan en staat geparkeerd naast de kerk van Saint Jacques-sur-Coudenberg.

15:40: De politie vraagt Extinction Rebellion Belgium de tramsporen vrij te maken.

16:00: Een groep van ongeveer 100 mensen probeert de tuin van het Koninklijk Paleis in te gaan. Een aantal activisten slaagen daarin en starten een Volksvergadering. De meerderheid is snel administratief aangehouden.

16:40: De boot op Koningsplein is verplaatst naast de kruising met Regentschapstraat. Extinction Rebellion Belgium begint in Volksvergaderingen te bespreken of ze zich moeten terugtrekken van de tramsporen.

17:20 (approx.): De politie eist om Extinction Rebellion Belgium Koningsplein volledig te verlaten. Extinction Rebellion Belgium verzoekt tijd om een beslissing te nemen in de Volksvergaderingen.

17:40: De politie start de gewelddadige ontruiming van het Koningsplein, gebruikmakend van een waterkanon, pepperspray, matraken, schilden, en honden. De Extinction Rebellion activisten boden, naar de richtlijnen van de beweging, geen actieve weerstand. Volksvergaderingen blijven doorgaan tot ze stuk voor stuk met het waterkanon en de pepper spray verbroken worden. De meeste mensen die op het plein achterblijven worden door de politie bijeengedreven en aangehouden.

Politiegeweld

Een woordvoerder van Extinction Rebellion Belgium vervolgt:

Ondanks de brutale aanval van de politie op burgers, die samenkwamen in de publieke ruimte om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen, zal Extinction Rebellion niet buigen - We gaan door met het mobiliseren en zullen groeien tot de Belgische staat tegemoet komt aan onze drie vragen: roep de klimatologische noodtoestand uit, geen fossiele brandstoffen meer in 2025, en richt een Burgerforum op om samen met de burgers tot een oplossing voor de klimatologische noodtoestand te komen.

Brussels riep op 23 september de klimaat- en ecologische noodtoestand uit.

Dit persbericht werd gewijzigd op donderdag 17 oktober om onnauwkeurigheden in de tijdlijn te corrigeren.

Gepubliceerd door

Press Circle