We hebben momenteel een technisch probleem (afbeeldingen worden niet weergegeven). We zijn er mee bezig. Bedankt voor je geduld!

Ga naar hoofdinhoud

Op zaterdag 18 januari 2020 nodigt Extinction Rebellion Belgium burgers en organisaties uit om deel te nemen aan de actie “Leugensalon”. Op deze dag zullen honderden in kleine autonome groepen georganiseerde deelnemers een aantal geweldloze doch disruptieve acties uitvoeren in en rond het Autosalon. Deelnemers kunnen kiezen uit een “menu” aan verschillende acties, variërend van kleine bewustmakingsacties op de lokale parkings, tot meer disruptieve acties zoals het ter plekke geven van speeches, het zich vastlijmen aan tentoongestelde voertuigen of het aanbrengen van namaakbloed op auto’s. Het “Leugensalon” zal eindigen met een grote collectieve actie waarvan de aard op de dag zelf aangekondigd zal worden. Deelnemers zijn zich bewust van de wettelijke gevolgen van hun acties en zijn bereid gearresteerd te worden.

Een gedetailleerde beschrijving van de acties en handleidingen hoe ze moeten uitgevoerd worden vind je hier.

De automobielsector heeft in het verleden al meermaals gelogen over de ecologische impact van hun producten (“Dieselgate”) en ze blijven ook vandaag liegen, hierbij de mythe propagerend dat mensen hun actuele vervoersmodi probleemloos kunnen voortzetten in een mobiliteitsmodel dat gedomineerd wordt en blijft door de individuele auto.

De automobielindustrie pretendeert oplossingen aan te reiken voor de klimaatproblematiek, maar parallel met het promoten van zero emission cars maken en verkopen ze steeds méér en zwaardere SUV’s. Elektrische en hybride auto’s worden aangereikt als DE oplossing voor de toekomst, als een inherent “schone” oplossing, maar de feiten over de ware ecologische en menselijke impact van het opvoeren van de productie van deze “propere” voertuigen blijft verborgen. Het stijgende ecologisch bewustzijn van de mensen wordt verdraaid in een zoveelste marketingtruc. Hiermee wordt de komende ecologische catastrofe nogmaals voor ons uitgeschoven én worden ondertussen vooral zoveel mogelijk auto’s verkocht.

“We vertrouwen de automobielsector niet om oplossingen aan te reiken betreffende mobiliteit en ecologie,“ zegt Lyllou Christine van Extinction Rebellion. “Als de automobielsector daadwerkelijk deel wil uitmaken van de oplossing voor de klimaat- en ecologische crisis (zoals ze zelf beweren) dan moeten ze nu alles uit de kast halen om een fundamentele, democratische verandering te bewerkstelligen in de manier waarop we mobiliteit waarnemen en beleven“.

Nieuwe, grote, krachtige individuele auto’s, aangedreven door benzine, elektriciteit of welke energiebron ook kunnen niet langer opgevoerd worden als het symbool van menselijke vrijheid en zelfverwezenlijking: in het echte leven zijn ze net een rem op onze ontwikkeling als maatschappij.”Extinction Rebellion eist een doorgedreven democratische hervorming, waarin over de mobiliteit van de toekomst wordt gediscussieerd en wordt besloten door een burgerraad, niet door de automobielindustrie.

“Leugensalon” stelt zich niet tot doel het Autosalon te blokkeren, en viseert niet de individuele bezoeker. Door het doorbreken van het valse imago waarmee autobedrijven zichzelf trachten te promoten, kanten we ons als Extinction Rebellion net aan de kant van alle slachtoffers van de giftige praktijken van de automobielindustrie.Met deze actie willen we mensen aanzetten om samen met hun gemeenschappen en overheden de perverse druk te weerstaan van de auto- en oliebedrijven. We willen hen aanmoedigen, en aantonen dat er een gezamenlijke weg bestaat naar een mobiliteitsmodel dat ecologisch houdbaar, sociaal rechtvaardig en gezond is.

Deze actie maakt deel uit van een campagne van een brede waaier aan organisaties, #BoycottAutosalon, waaronder GRACQ les cyclistes-quotidiens, Bruxsel’Air, Inter-Environnement Wallonie, BRAL, 1030/0, Fietsersbond en Extinction Rebellion.

Gepubliceerd door

Press Circle