Ga naar hoofdinhoud

Nieuwjaarswensen

1600479055228 wildfires min

2020 zal worden herinnerd als het jaar waarin de Covid-19 miljoenen levens opeiste en in een nachtmerrie veranderde. Onder dergelijke omstandigheden is het voor ons, Noord-Europeanen, maar al te gemakkelijk om te vergeten dat de pandemie niet de enige ramp was die de mensheid vorig jaar trof, vooral omdat veel tragedies in het Zuiden plaatsvonden, ver van ons bed. Behalve COVID-19 waren al deze rampen echter directe gevolgen van de klimaatcrisis.

Van bosbranden in Australië tot sprinkhanenplagen in Afrika. Overstromingen in Azië en orkanen over de Atlantische oceaan. 2020 was een recordjaar, ook op het vlak van weerfenomenen. Natuurrampen eisten dit jaar 3500 mensenlevens waarbij er 13.5 miljoen mensen ontheemd werden voor een totaal kostenplaatje van om en bij de €120 miljard in geschatte schade. Aangezien slechts 4% van deze klimaatgerelateerde verliezen verzekerd waren in lage-inkomenslanden, en 60% in hoge-inkomenslanden, valt de uiteindelijke last op de ontwikkelingslanden, terwijl zij de kleinste vervuilers zijn.

De situatie is kritiek, als we het tij niet keren zal het aantal en de tol van natuurlijke rampen enkel groeien. Langzaam maar zeker zullen landen in het Zuiden onbewoonbaar worden, met ongekend menselijk leed tot gevolg.

De VN klimaatconferentie in November 2021 (COP26, Glasgow) biedt een cruciale kans voor de mensheid om CO2 emissies drastisch te verminderen en de klimaatopwarming tot 1.5 °C te beperken. Dit is de minimumgrens vastgelegd door wetenschappers om de ergste gevolgen van de klimaatopwarming te beperken.

Extinction Rebellion België wil hier een positieve rol spelen. Samen staan we sterk in ons gevecht voor klimaatgerechtigheid. De toekomst van al onze levens, ook het jouwe, hangt af van de beslissingen die gemaakt worden op COP26. Laten we allen de krachten bundelen en 2021 het jaar maken waarop de mensheid zichzelf redde van de sociale en ecologische ondergang!

We wensen jou, je familie en vrienden veel geluk en gezondheid in 2021!

Love and Rage,

XRBE

#FightFor1Point5 #XRCOP26 #COP26 #Climate #ActNow

https://www.theguardian.com/australia-news/2020/dec/28/climate-change-fuelling-costly-and-deadly-natural-disasters-reportGepubliceerd door

XR Belgium

Meer uit ons blogarchief