Ga naar hoofdinhoud

Lieve rebellen,

Na wat er op 12 oktober is gebeurd tijdens de Royal Rebellion willen wij graag een aantal gedachten met jullie delen.

Het eerste en belangrijkste is dat we ongelooflijk dankbaar zijn voor iedereen die is komen opdagen. We zijn trots op de moed die jullie hebben getoond, de prachtige energie die op het Koningsplein hing, rond de koninklijke tuinen en in de meeste cellen na arrestatie. We zijn overweldigd door het succes van de indrukwekkende gesprekken die tot stand zijn gekomen tijdens de volksvergadering en de zorg die iedereen voor elkaar heeft gedragen tijdens- en na het politiegeweld. Wij danken jullie van harte voor het zijn van een voorbeeld.

Helaas zijn er natuurlijk ook hallicunante tactieken ingezet door de politie om onze inspanningen te stoppen. Inspanningen die erop gericht waren onze collectieve intelligentie in de vorm van volksvergaderingen uit te proberen en te onderzoeken. Het moge duidelijk zijn ; de hoeveelheid input die we hebben gekregen over hoe om te gaan met de huidige klimaat-, ecologische- en sociale crisis is zodanig groot dat er geen twijfel over bestaat dat het niet alleen een effectieve manier is om in de toekomst tot oplossingen te komen, maar ook dat het een bedreiging vormt voor de status quo.

Het totaal onverwachtte geweld dat ingezet is, is bedoeld om ons te verdelen en bang te maken. Het antwoord van de macht op onze actie is duidelijk : doe wat je opgedragen wordt, stel de samenleving niet in vraag, denk niet na over de toekomst. Ga naar huis, ga werken, produceer, consumeer en maak je vooral geen zorgen. Het is dan ook hartverwarmend om alle getuigenissen binnen te zien stromen en te horen dat zoveel van jullie vastberaden door willen blijven strijden voor onze gezamenlijke toekomst. Dezelfde vastberadenheid heeft ervoor gezorgd dat we als Extinction Rebellion België vredelievend zijn gebleven in het aangezicht van geweld. Wij maken daarvoor een diepe buiging.

We beseffen ook als organisatie dat we niet perfect zijn en we zijn ons daar zeer bewust van; we drukken ons verdriet uit over de gebeurtenissen en we verontschuldigen ons uit het diepste van ons hart voor de mensen die gekwetst zijn door onze actie.

We willen onze steun benadrukken aan alle andere organisaties, minderheden en mensen met een andere achtergrond en kleur, zoals de Sanspapiers en Gele Hesjes die ook het slachtoffer waren van barbaars politiegeweld.

We staan hier samen, naast elkaar, met liefde en woede !

Wat volgt?

  • We sporen iedereen die wil getuigen over het politiegeweld aan om ons te mailen. Stuur je getuigenis vóór 25 oktober naar [email protected].
  • De getuigenissen worden gebundeld en bij verschillende instanties namens Extinction Rebellion België aangeboden. Ook kunt u zelf een klacht indienen. Houd ons in dat geval op de hoogte. Voor meer info/richtlijnen zie onze Royal Rebellion pagina. Al uw foto’s en video’s zijn ook welkom.
  • Over de input van de volksvergadering zal u nog op de hoogte worden gehouden.


Meer betrokken raken bij XR ?

Kom naar een van de introductie sessies, XR cafés of andere evenementen bij jou in de buurt. Bekijk de lijst op Facebook.

Een sluit je aan bij een lokale groep!

Love and rage,

Extinction Rebellion België

Gepubliceerd door

XR Belgium