Ga naar hoofdinhoud

Zonder voorafgaande verwittiging maakte Facebook de Extinction Rebellion Belgium pagina onzichtbaar op het netwerk omdat deze niet conform de Facebook community standaarden zou zijn. De aanleiding om de pagina offline te halen zou een event geweest zijn dat op 23 februari 2020 aangemaakt werd voor een betoging voor Women’s Rights die plaats had op 8 maart in Brussel. Het event werd als ‘aanzetten tot haat’ bestempeld. Een woordvoerder van Extinction Rebellion legt uit: “We weten niet waarom dit event als aanzetten tot haat gerapporteerd werd; er werd ons niet meegedeeld wat precies beledigend of aanstootgevend beschouwd werd aan de inhoud.”

Het communicatieteam van XR België probeerde Facebook te contacteren om de inhoud te laten beoordelen door een mens, in plaats van een algoritme, en de situatie recht te zetten. Facebook antwoordde echter dat er gezien de Covid19-pandemie weinig controleurs beschikbaar waren en dat deze voorrang geven aan dringende gevallen.

Dit is niet de eerste keer dat pagina’s of beheerders van Extinction Rebellion geblokkeerd worden door het sociaal netwerk. In februari 2019 werden de persoonlijke accounts van alle beheerders van de pagina van XR Frankrijk voor drie dagen geschorst. Het ontbreekt Facebook aan transparantie rond de precieze reden waarom pagina’s of accounts geblokkeerd worden. Het algoritme dat volgens Facebook’s standaarden ongepaste inhoud moet detecteren zou aan de basis liggen, maar een woordvoerder van Extinction Rebellion verdedigt: “We letten er steeds op dat we aan alle standaarden voldoen. We hebben hebben nooit, en zullen nooit, inhoud posten die aanzet tot haat, seksisme of racisme, en doen erg ons best om nooit foute informatie te verspreiden. Dit zijn centrale waarden binnen onze organisatie. Op basis van de beschikbare informatie begrijpen we niet waarom de pagina offline gehaald werd; we kunnen enkel concluderen dat dit erg lijkt op censuur.”

Op het moment van schrijven (07/09/2020) is de Facebook pagina van Extinction Rebellion België verwijderd, volledig buiten het bereik van beheerders, bewerkers en de meer dan 17000 volgers.

Extinction Rebellion België roept Facebook op om de pagina opnieuw te activeren, om uit te leggen waarom deze geschorst werd, en om geen vredevolle grassroots bewegingen meer te censureren.

Vandaag, 7 september, een hoorzitting gehouden wordt bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg: leden van Extinction Rebellion België ondernemen juridische stappen tegen Febiac, de organisator van de Brussels Motor Show, waar een XR actie georganiseerd werd in januari 2020. The activisten beschuldigen Febiac ervan abusievelijke maatregelen genomen te hebben om hun vredevolle en legitieme protestactie te verhinderen.

UPDATE: Extinction Rebellion Belgium's Facebook-pagina is zondagavond rond
20.30 uur opnieuw gepubliceerd, zonder uitleg van Facebook waarom deze
in eerste instantie offline is gebracht.

DE - Pressemitteilung : https://docs.google.com/docume...

Voor meer informatie: Xavier (FR/NL/EN) +31626359683, Naila (FR/EN) +32 492 94 32 38

Gepubliceerd door

Press Circle