Ga naar hoofdinhoud
angry faces
Time for Rage

TIME for Rage - Disruptieve actie voor het Federaal Parlement tijdens de COP26

6 november, Brussel

Blijf op de hoogte op ons Telegram kanaal

Registreer met dit formulier

De toekomst van ons allemaal is in groot gevaar. De talrijke rampen deze zomer in de wereld en in ons land hebben ons dit sterker dan ooit doen inzien: de ecologische crisis bedreigt de toekomst van het leven op aarde. Het IPCC is nooit duidelijker geweest: klimaatverandering is een "code rood" voor de mensheid.

In de toekomst zullen steeds extreme weerpatronen, toenemende droogtes en vervuiling leiden tot tekorten aan voedsel, water en grondstoffen, die op hun beurt massale migraties en conflicten zullen veroorzaken. België zal niet gespaard blijven. De stijgende zeespiegel bedreigt onze kusten. Onze oogsten mislukken terwijl onze voedselautonomie ontoereikend is. De vervuiling van onze bodem, lucht en water vermindert onze levenskwaliteit en levensverwachting. In de komende tien jaar kan ons waterpeil zodanig dalen dat we geen andere keuze hebben dan water te rantsoeneren. Pandemieën van zoönosen, zoals Covid, zullen toenemen.

Hoewel veel van de schade onomkeerbaar is en zal blijven, kunnen we de ernst ervan toch beperken. Maar we moeten snel handelen. Wij beschikken vandaag over de middelen om een duurzame, rechtvaardige en billijke wereld op te bouwen. Waarom worden ze nog steeds niet uitgevoerd?

Omdat het probleem systematisch is. Het krankzinnige streven naar onbeperkte groei drijft ons leven en duwt onze planeet over de rand. Ons op groei gebaseerd systeem is zichzelf aan het vernietigen. Het is aan het instorten. En dat allemaal voor een minderheid van rijke aandeelhouders die misbruik van ons maken en onze politici naar hun hand zetten.

In plaats van verantwoordelijkheid te nemen, steken onze politici hun kop in het zand. Van de nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales die overal in het land worden gebouwd tot de toekomstige pijpleiding die de haven van Antwerpen met het Ruhrgebied zal verbinden, van de redding van Brussels Airlines tijdens de gezondheidscrisis tot de uitbreiding van de luchthaven van Luik, van de aanhoudende steun voor de intensieve landbouw tot het gebrek aan steun voor het openbaar vervoer, ze blijven maatregelen nemen die de crisis nog verergeren. In plaats van een rechtvaardig en duurzaam economisch systeem in te voeren, offeren onze leiders liever onze gemeenschappelijke toekomst op ten voordele van grote multinationals.

We zijn niet machteloos. Wij leven in een land dat iets te zeggen heeft op het internationale toneel. Brussel, de "hoofdstad van Europa", met zijn instellingen en lobby's, is een van de belangrijkste machtscentra in deze wereld. Als we massaal ongehoorzaam zijn, zullen de machtigen geen andere keuze hebben dan naar ons te luisteren. Laten we de oprichting eisen van volksvertegenwoordigingen die door het lot worden getrokken om het volk de macht te geven over zijn eigen toekomst te beslissen, in een vernieuwing van onze democratie.

Van 31 oktober tot 12 november vindt COP26, de internationale klimaatconferentie, plaats. Leiders van de meeste landen in de wereld zullen de komende jaren beslissen over het mondiale klimaatbeleid. Laten we een duidelijke boodschap sturen naar onze politici: in plaats van pretenderen te onderhandelen op COP26, begin met het nemen van de nodige maatregelen in België, en laat een burgerparlement beslissen over onze gemeenschappelijke toekomst!

Daarom zal Extinction Rebellion op 6 november, in het midden van COP26, de Wetstraat voor het Federale Parlement in Brussel blokkeren om volksvergaderingen te houden, waarvan de resultaten zullen worden doorgegeven aan politici.

Doe met ons mee! Omdat we het ons niet langer kunnen veroorloven om toe te geven aan gevoelens van machteloosheid. Omdat het aan ons is om over onze toekomst te beslissen. Omdat het de hoogste tijd is om onze woede te ontketenen!