GOLF VAN ACTIES UIT SOLIDARITEIT MET ONDERDRUKTE ACTIVISTEN
Steun onze opgesloten activistenvrienden

De Belgische activisten die zich afgelopen donderdag in Den Haag aan de glasplaat voor Vermeers Meisje met de parel hebben vastgekleefd en de fotograaf, zijn veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf waarvan één maand voorwaardelijk. Dit is een buitenproportionele straf voor deze actie die geen schade aan het schilderij toebracht, vooral gezien het gebrek aan verantwoording voor de echte eco-criminelen. Het vonnis is bedoeld om ons allemaal het zwijgen op te leggen. We moeten laten zien dat dit oneerlijk is en contraproductief. Als beweging voor klimaatrechtvaardigheid zijn we meer dan ooit vastberaden om te strijden voor systemische verandering.
Daarom stellen we een golf van decentrale acties voor om onze solidariteit met de activisten te tonen en ons te verzetten tegen de harde straf die hen is opgelegd. Bij deze actie denken we niet alleen aan de drie mensen die in Den Haag vastzitten, maar ook aan de vele duizenden activisten die elke dag over de hele wereld te maken krijgen met onderdrukking, intimidatie, marteling en zelfs moord. Onze acties zullen geweldloos zijn en geen schade toebrengen aan kunstwerken, maar benadrukken de absurditeit van de straf en het gebrek aan verantwoording voor de echte misdaad tegen mens en planeet.
Schrijf onze vrienden
- Stuur hen een e-mail op: [email protected]. We zullen de brieven afdrukken.Ze zullen één keer per week aan hen worden bezorgd.
- Schrijf hen een fysieke brief of briefkaart (wordt gelezen door het detentiecentrum). Het postadres kan je bekomen via email: [email protected].
Actie op sociale media
- Personaliseer de volgende illustratie, of gebruik deze zoals hij is;
- Deel op je persoonlijke social media kanalen;
- Zorg ervoor dat je de # en @ hieronder gebruikt.






Fysieke actie (je kan een combinatie maken)
- Houd een banner voor een kunstwerk. Dit kan een standbeeld op een openbaar plein zijn.Een museum binnengaan kan extra risico opleveren.
- Spuit met krijtverf een boodschap op een openbaar plein met een kunstwerk, of voor een museum.
- Giet iets (soep, nepolie,...) op een plant / kleine wereldbol / boom / aquarium / iets dat de planeet vertegenwoordigt ...
- Film en/of fotografeer je actie.
- Deel je foto's op sociale media en zorg ervoor dat je de onderstaande #hashtag gebruikt.
- Mail je foto's, met vermelding van datum en plaats: [email protected]
Wij zorgen voor een mooi overzicht voor de pers.
(Hash)tags om te gebruiken op sociale media
#oursolidaritystickslikesuperglue
#NoArtOnADeadPlanet
#FreeJustStopOil
#punishclimatecriminals
#museumplakker
Tag alsjeblieft XR zodat ze kunnen delen:
@extinctionrebellionbe (Facebook)
@xrbelgium (Instagram)
@xr_belgium (Twitter)
Enkele ideeën voor een tekst
- We houden van onze aarde en van de kunst die ze inspireert. We moeten mensen en planeet beschermen zoals we onze kunstwerken beschermen. Dat betekent het stoppen van het fossiele brandstof tijdperk hier en nu.
- Fossiele brandstofindustrie en financiële instellingen houden ook van kunst. Ze hebben miljoenen geïnvesteerd in kunst en musea, deels als poging tot greenwashing. Miljoenen die wij maar moeilijk bij elkaar krijgen om te investeren in klimaatrechtvaardigheid.
- Terwijl de activisten en de fotograaf extreem hard worden gestraft, lopen de echte eco-criminelen vrij rond zonder straf voor het beschadigen van de aarde.
- Wij staan achter de activisten en de fotograaf die vorige week in Den Haag de noodklok luidden. Wij verzetten ons tegen hun harde straf en de inbreuk op ons recht om te protesteren en de waarheid te spreken tegen de machthebbers.
Ideeën voor een banner
- Het Globale Zuiden wordt niet beschermd door glas. Het Globale Zuiden draagt geen veiligheidsglas.
- Wij staan achter de onderdrukte activisten
- Geen kunst op een dode planeet
- Restaureer ook het klimaat
- Veroordeel/straf de klimaatcriminelen, niet de klimaatactivisten
- Onze solidariteit blijft plakken als superlijm
- Hou van Vermeer/Kunst/Schilderijen, haat Klimaatonrechtvaardigheid
BASISPRINCIPES
|