Ga naar hoofdinhoud

Laten we de banken veranderen !

Wat doet je bank met jouw geld?

Zoals iedereen heb ook jij een zichtrekening, bij een bank. En waarschijnlijk ook een spaarrekening, waar je een reserve aanlegt, spaart voor je kinderen, een wereldreis ... En dit geld, dat levert je een beetje rente op. Zo weinig zelfs, dat men zich mag afvragen of het wel de moeite waard is om bij een bank te sparen. Intussen, staat je bank niet stil. Zij investeert jouw geld in leningen en aandelen in bedrijven. Weet jij, welke bedrijven je zoal indirect mee financiert?

Banken zijn geen liefdadigheidsinstelling: zij willen winst maken. En ze investeren dan ook in bedrijven die veel winst maken. Vaak zijn dit juist die bedrijven, die het meeste schade berokkenen aan onze planeet.

Met hun marketing laat je bank je weten welke gunstige voorwaarden en opties ze je bieden, maar met geen woord spreken ze over wat ze met jouw geld van plan zijn. Achter de flashy advertenties schuilt hun werkelijk gezicht: met investeringen in​​​​​​​ de wapen- en auto-industrie, olie- en steenkoolwinning, zeldzame mineralen in oorlogsgebieden, ontbossing van het Amazonegebied, met name voor de teelt van soja, oliepalmen en cacao, etc. Alles wat snel rendeert is goed voor de aandeelhouders! Ondanks de bedreigingen voor het klimaat, de ecosystemen, de kwaliteit van de lucht die we inademen, het water dat we drinken, het voedsel dat we eten.


Voorbeelden?

Sinds 2015 hebben Europese financiële instellingen meer dan 20 miljard euro geïnvesteerd in bedrijven die te maken hebben met ontbossing in Brazilië (Fairfinanceguide.org). Een van de longen van de planeet gaat in rook op! Bewoners van het Amazonewoud die vechten voor het behoud van hun leefomgeving zijn vermoord door handlangers van olie- en voedselbedrijven die door deze banken worden gefinancierd.

Belfius is medefinancier van de distributie van wegwerpplastic. Dit alomtegenwoordige plastic is uiterst schadelijk voor het milieu (neem bijvoorbeeld de oceanen), het klimaat en onze gezondheid. Belfius heeft meer dan 400 miljoen euro geïnvesteerd in enkele van de grootste gebruikers van wegwerpplastic, zoals Coca-Cola en Unilever (https://www.fairfin.be).

BNP Paribas verstrekt massaal en in toenemende mate financiering aan bedrijven die naar nieuwe olie- en gasvelden boren (https://shareaction.org).

En uit het Fossil Fuel Report blijkt dat ING steevast een belangrijke financier van fossiele brandstoffen is. Jaarlijks investeert de bank miljarden in exploratie, exploitatie en transport voor de olie-industrie. Van 2016 tot 2021 bereikten haar investeringen meer dan 44 miljard dollar. Een aanzienlijk deel van dit bedrag ging specifiek naar projecten en bedrijven die hun gebruik van fossiele brandstoffen actief uitbreiden.

Tot slot merkt Fairfin op dat geen enkele grote bank, inclusief CBC of Deutsche Bank, steenkoolbedrijven heeft uitgesloten van zijn investeringen.

Kortom, de banken doen investeringen waar de koolwaterstoffen vanaf druipen met ons geld!

Volgens Oxfam Frankrijk is ons geld onze grootste bron van CO2-uitstoot. Maar om ons in te zetten voor het milieu, sociale rechtvaardigheid en klimaatverandering is onze bankrekening nodig.

Laten we een sterk signaal afgeven door ons geld bij deze banken weg te halen en het bij schonere banken onder te brengen, d.w.z. banken die meer ecologische, eerlijkere en rechtvaardigere projecten steunen. Zelfs als we een paar honderd euro hebben, is dit al een signaal tegen giftige investeringen! Laten we niet meer medeplichtig zijn.

Meer weten over dit onderwerp? Ga naar de Bank Scan.

Een initiatief van Exctinction Rebellion Namur. https://www.facebook.com/xrnamur

Gepubliceerd door

XR Namur

Meer uit ons blogarchief