We hebben momenteel een technisch probleem (afbeeldingen worden niet weergegeven). We zijn er mee bezig. Bedankt voor je geduld!

Ga naar hoofdinhoud

We schrijven geschiedenis. We hebben dit jaar drie keer de straten in Brussel geblokkeerd om te eisen wat we verdienen: Een fossielvrije toekomst. Vorige maand luidden activisten in twaalf Europese landen de noodklok met burgerlijke ongehoorzaamheidsacties als onderdeel van een nieuwe Europabrede campagne Stop EU Fossiele Subsidies, in de aanloop naar de Belgische en Europese verkiezingen in juni.

Nu zullen honderden van deze activisten samenkomen in Brussel, de hoofdstad van Europa, om onze actie samen te escaleren. Doe je op 4 mei met ons mee om een fossielvrije toekomst te eisen?

Vergeet je niet aan te melden! https://framaforms.org/lets-be-fossil-free-04052024-1712941326


We hebben 3 kristalheldere eisen:

1. We eisen dat er een einde komt aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en dat dit geld opnieuw geïnvesteerd wordt om de overgang naar een fossielvrije economie te ondersteunen, en dat mensen met de laagste inkomens beschermd worden tegen stijgingen van de kosten van levensonderhoud.

2. We eisen een einde aan de bouw van nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen in België.

3. We eisen een burgervergadering die de bevoegdheid krijgt om een wettelijk bindend plan op te stellen om het gebruik van fossiele brandstoffen in België tegen 2030 uit te bannen.




Waarom bij ons?

Volgens de meest recente overheidscijfers uit 2020 subsidieerde België voor 12,9 miljard euro in fossiele brandstoffen. 2,4% van het Belgische BBP werd gebruikt voor directe subsidies. De Belgische overheid is volgens Tegengas-Degaze momenteel ook van plan om de bouw van drie nieuwe fossiele gascentrales te subsidiëren (in Seraing, Flémalle en Wondelgem), ondanks de klimaatvernietiging die deze veroorzaken, en andere bedrijven zijn bezig met het aanvragen van vergunningen. Het subsidiëren van fossiele brandstoffen financiert rechtstreeks de klimaatvernietiging, wat een schending is van de internationale wettelijke verplichtingen van België.

We zijn niet de enigen die dit eisen: Volgens de Europese Investeringsbank geeft 82% van de Belgen aan dat ze de klimaatcrisis als de grootste bedreiging van de 21ste eeuw beschouwen, en 70% van hen is voorstander van strengere overheidsmaatregelen voor het klimaat.