Ga naar hoofdinhoud
RO1 logo
XR Poland square
XR UK square

Opnieuw gaan we de straten in! Met de "Rebellion of One" (Rebellie van één), brengen we de stemmen van de meest getroffen regios van de wereld naar het hart van de Europese unie.

💚 ACTIE IN DE EUROPESE WIJK EN DAARBUITEN!

Van 11 tot 13 juni zal de EU deelnemen aan de the G7 top in Cornwall, Verenigd Koninkrijk. De G7 is een alliantie van rijke en westerse landen. In de aanloop tot het event, van 7 tot 12 juni, organiseert Extinction Rebellion Belgium gedecentraliseerde blokkades van straten en gebouwen in de Europese wijk en daarbuiten. Één person (ondersteun door een kleine supportgroep) zal de boodschap uitdragen van een person in het Zuiden die reeds slachtoffer is van de gevolgen van de ecologische catastrofe.

💚 EEN ZAAK VAN INTERNATIONALE RECHTVAARDIGHEID!

De EU moet haar internationale financiële verplichtingen nakomen, en stoppen met het subsidiëren van destructieve bedrijven. Het gaat hier niet om "ontwikkelingshulp" maar om internationale rechtvaardigheid. De Ecologische voetafdruk van de EU - beide huidig en historisch - is enorm vergelen met die van het zuiden.

De internationale actiegolf Rebellion of One is in het bijzonder gericht op de G7-top in Cornwall, waarop ook de leiders van de Europese Unie aanwezig zullen zijn. Op de agenda van de top staat het ‘groene herstel’ van de economie na de pandemie.

Tijdens de actieweek in de buurt van de Europese wijk wil XR België zich tot de Europese Unie richten en haar aanpak van de ecologische noodsituatie aan de kaak stellen. Die aanpak is niet alleen bedrieglijk en ontoereikend, hij werkt ook wereldwijd sociale onrechtvaardigheid in de hand. De ecologische voetafdruk van de Europese landen richt vandaag nog steeds grote verwoestingen aan in de meest kwetsbare gebieden op aarde.

De westerse landen die een historische verantwoordelijkheid dragen voor de huidige klimatologische en ecologische noodsituatie blijven de dienst uitmaken op dit soort topontmoetingen. De leiders van de EU en de G7 spreken van een noodtoestand, maar ze zien groene groei als de oplossing.’ Zo’n klimaatbeleid zal alleen een economisch systeem in stand houden dat de belangen van multinationals beschermt en de ongelijkheid in de wereld nog doet toenemen.

💚 LEER MEER MET ONZE ACTIEKIT!

Naast de personen die gaan zitten en de blokkade doen, zijn er ook andere rollen voor jou. Wil je meer weten over hoe precies de "Rebellion of One" werkt? Sluit je aan op ons Telegram channel en vul het formulier in, nu!

De wegblokkades zullen worden uitgevoerd door XR-rebellen in hun eentje (bijgestaan door een klein ondersteuningsteam dat zich op de achtergrond houdt). Ze gaan op een weg zitten, voor de ingang van een gebouw, op een plein… en dragen twee korte boodschappen bij zich: één geschreven door een bewoner van de gebieden die het zwaarst lijden onder de klimaat- en ecologische crisis en één die de gevoelens uitdrukt die dit onrecht bij de deelnemer aan de actie teweegbrengt.

Pers