We hebben momenteel een technisch probleem (afbeeldingen worden niet weergegeven). We zijn er mee bezig. Bedankt voor je geduld!

Ga naar hoofdinhoud

Vandaag 14 April om 10u30 publiceert Extinction Rebellion op haar online kanalen een ​fictieve video speech door eerste minister Sophie Wilmès​. In deze speech zal onze eerste minister erkennen dat de huidige pandemie en de klimaat- en ecologische crisis dezelfde grondoorzaken hebben en geïntegreerde, rechtvaardige oplossing vereisen. We horen haar een fundamentele democratische vernieuwing aankondigen: politieke beslissingsmacht over een herstelplan wordt overgedragen aan een Burgerparlement.

Onder embargo tot 10u30, kan u deze video speech alvast ​hier​ terugvinden:

"Ongeveer vijfhonderd Belgische rebellen houden zich gereed in onze Sociale Media Zwerm om deze speech tot bij een breed publiek te brengen,​" zo zegt Jolien, een van de perswoordvoerders van Extinction Rebellion. Ze verklaart verder het doel van deze eerste online actie onder corona-maatregelen:

Met deze speech willen we onze collectieve verbeelding prikkelen. De video toont hoe het eruit zou zijn als onze overheden tegemoet zouden komen aan de eerste van drie eisen van XR, namelijk om de waarheid te vertellen over de klimaat- en ecologische noodtoestand waarin we verkeren.

Deze ochtend ontving Sophie Wilmès de geschreven tekst als een kant-en-klare suggestie om de speech te houden die we van haar verwachten. Ook haar collega's Jan Jambon, Elio di Rupo en Rudi Vervoort, en de verschillende Belgische partijleiders en ministers kregen deze tekst toegestuurd. Het is nu aan deze politieke leiders om hun verantwoordelijkheid op te nemen deze speech effectief te houden.

Ter herinnering, Extinction Rebellion is een globale beweging. Ze is ervan overtuigd dat het een burgerplicht is om te rebelleren middels geweldloos verzet tegen de criminele stilstand van haar overheid wat betreft de klimaat- en ecologische crisis.

De drie eisen van Extinction Rebellion zijn:

  1. dat de regering de waarheid spreekt over de Klimaat- en Ecologische Noodtoestand en de behoefte aan snelle transformatie van ons economisch systeem erkent.
  2. dat de regering een alomvattend, wettelijk bindend Nationaal Klimaatplan uitvoert dat de invoer en extractie van fossiele brandstoffen tegen 2025 afbouwt en dat prioriteit geeft aan het herstel van de biodiversiteit en het behoud van onze natuurlijke omgeving.
  3. een Burgerforum dat onze regio's en gemeenschappen de middelen en de autoriteit geeft om te zorgen voor een gecontroleerde overgang naar een rechtvaardige post-groei samenleving.

Volg de lancering van de video speech op onze online kanalen:

Website​: https://www.extinctionrebellion.be/nl
Facebook​: ​https://www.facebook.com/ExtinctionRebellionBE/
Twitter​: ​https://twitter.com/XR_Belgium
Instagram​: ​https://www.instagram.com/xrbelgium/

De volledige tekst van de speech, inclusief alle wetenschappelijke referenties vindt u hier: https://www.extinctionrebellion.be/nl/vertel-de-waarheid

Voor meer informatie staat het u vrij onze perswoordvoerders te contacteren:

[NL/EN] Jolien ​+32 485 42 80 61
[FR/EN] Lyllou +32 471 29 66 90

Gepubliceerd door

Press Circle