Ga naar hoofdinhoud

Dinsdagochtend publiceerde Extinction Rebellion een fictieve video speech door eerste minister Sophie Wilmès. In deze speech erkent de premier dat de huidige Covid-19 pandemie en de klimaat- en ecologische crisis dezelfde grondoorzaken hebben en een geïntegreerde, rechtvaardige oplossing vereisen. Ze kondigt een fundamentele democratische vernieuwing aan: politieke beslissingsmacht over een herstelplan wordt overgedragen aan een Burgerparlement.

"Deze online-actie is alvast een schot in de roos," zo zegt Jolien, één van de perswoordvoerders van Extinction Rebellion. De video werd druk gedeeld via sociale media. Het resultaat op de Facebook-statistieken toont dat meer dan 1400 mensen het filmpje ondertussen deelden en maar liefst 52,000 de speech bekeken. Ook internationaal wordt de video druk bekeken en besproken.

Ondanks de massale reacties van burgers en de hoogdringendheid van de boodschap, blijft de reactie van politici voorlopig nog uit. Extinction Rebellion stuurde de tekst van de speech ook naar Premièr Wilmès, haar collega minister-presidenten van de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen en de vier Belgische klimaatministers. Het is dus nog uitkijken naar hun reactie.

Verschillende andere prominente stemmen reageerden wel al rechtstreeks op de video speech. TV-presentaor Nic Balthazar, kunstenares Anne Teresa De Keersmaeker, bioloog Dirk Draulans, schrijvers David Van Reybrouck, Jeroen Olyslaeghers en Nick Meynen becommentarieerden Wilmès' speech in een video-boodschap. Speciaal VN-Rapporteur, prof. Olivier De Schutter, richtte zich zelfs rechtstreeks tot de premier met de woorden: "De historici van de toekomst moeten kunnen zeggen dat we deze kans hebben gegrepen.”

Met deze speech willen we de collectieve verbeelding prikkelen," zo verklaart Jolien het doel van deze online actie. "De video toont hoe het eruit zou zien als onze overheden tegemoet zouden komen aan de eerste van drie eisen van XR, namelijk om de waarheid te vertellen over de klimaat- en ecologische noodtoestand waarin we verkeren.

De fictieve video speech door Sophie Wilmès kan u hier terugvinden: https://www.facebook.com/ExtinctionRebellionBE/videos/227673161789508/
De volledige tekst van de speech kan u nalezen op: https://www.extinctionrebellion.be

Voor bijkomende vragen, neem gerust contact op met onze perswoordvoerders:
NL Jolien 0485428061
FR Lyllou 0471296690

Ter herinnering, Extinction Rebellion is een globale beweging. Ze is ervan overtuigd dat het een burgerplicht is om te rebelleren middels geweldloos verzet tegen de criminele stilstand van haar overheid wat betreft de klimaat- en ecologische crisis.

De drie eisen van Extinction Rebellion zijn:

  • dat de regering de waarheid spreekt over de Klimaat- en Ecologische Noodtoestand en de behoefte aan snelle transformatie van ons economisch systeem erkent.
  • dat de regering een alomvattend, wettelijk bindend Nationaal Klimaatplan uitvoert dat de invoer en extractie van fossiele brandstoffen tegen 2025 afbouwt en dat prioriteit geeft aan het herstel van de biodiversiteit en het behoud van onze natuurlijke omgeving.
  • een Burgerparlement dat onze regio's en gemeenschappen de middelen en de autoriteit geeft om te zorgen voor een gecontroleerde overgang naar een rechtvaardige post-groei samenleving.
Gepubliceerd door

supertramp