Ga naar hoofdinhoud

Deze ochtend heeft Facebook de pagina van Extinction Rebellion (XR) Belgium opnieuw zonder waarschuwing onzichtbaar gemaakt. De opgegeven reden is dat de pagina "vergelijkbaar is met de pagina die wij eerder hebben verwijderd wegens het overtreden van onze community standaarden". XR Belgium betwist deze beslissing en streeft ernaar de pagina weer online te krijgen.

De Facebookpagina van XR Belgium werd begin september al verwijderd vanwege een evenement ter ondersteuning van de Women's Rights March, kennelijk omschreven als "hate speech" door een Facebook-robot.

Dit incident is verre van het enige. Facebook heeft al zonder enige uitleg de nationale pagina's van XR Polen, XR Nederland, alsook de pagina's van allerlei lokale groepen waaronder in Frankrijk en België, verwijderd. In februari 2019 zijn de persoonlijke accounts van beheerders van de XR Frankrijk-pagina ook van het platform geschorst.
Facebook heeft in september ook al meer dan 200 grassroots-milieugroeperingen geschorst, waaronder Greenpeace USA, Rainforest Action Network en Presente.org.

Extinction Rebellion roept Facebook op om hun pagina opnieuw te publiceren en een duidelijke verklaring te geven voor het verwijderen van de pagina. XR eist ook dat Facebook de systematische schorsing van grassroots-milieugroeperingen van zijn platform stopzet.

Gepubliceerd door

Press Circle