We hebben momenteel een technisch probleem (afbeeldingen worden niet weergegeven). We zijn er mee bezig. Bedankt voor je geduld!

Ga naar hoofdinhoud

Persbericht, Brussel, 26 januari

Op zondag 28 januari gaan naar schatting 150 activisten van Extinction Rebellion de straat op in Brussel om een einde aan fossiele brandstoffen te eisen. In de aanloop naar de volgende Belgische en Europese verkiezingen van 9 juni 2024, heeft Extinction Rebellion aangekondigd dat ze een golf van acties zullen voeren om een einde aan fossiele brandstoffen te eisen. Tijdens deze eerste actie zullen activisten het verkeer blokkeren op het Cantersteen in Brussel en een straatfeest houden om eenheid, weerstand en de kracht van collectieve actie te vieren.

Journalisten zijn welkom op 28 januari, 15:00, op Albertinaplein. De blokkade zal naar verwachting om 15:30 uur beginnen, maar dit kan nog veranderen.

Extinction Rebellion eist dat de Belgische regering het gebruik en de import van fossiele brandstoffen afbouwt, inclusief het stopzetten van de subsidies voor fossiele brandstoffen. De overgang naar een fossielvrije toekomst moet prioriteit geven aan rechtvaardigheid, toegang tot betaalbare energie voor iedereen en het behoud van onze natuurlijke omgeving.

"We willen allemaal een zuiver en rechtvaardige toekomst, waarin wij en onze gezinnen gezond en veilig kunnen leven. Maar in plaats van gezondheid en veiligheid op de eerste plaats te zetten, investeert en bouwt de Belgische regering in nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen die ons rechtstreeks naar de vernietiging sturen," zegt Alena van Extinction Rebellion.

"Met de golf van acties die op 28 januari van start gaat, vieren en versterken we unaniem de mening van het Belgische publiek, dat duidelijk voorstander is van strengere maatregelen om het klimaat te beschermen en een einde te maken aan fossiele brandstoffen," zegt Xavier van Extinction Rebellion.

Volgens de Europese Investeringsbank zegt 82% van de Belgen dat ze de klimaatcrisis als de grootste bedreiging van de 21e eeuw beschouwen, en 70% van hen is voorstander van strengere overheidsmaatregelen voor het klimaat. In 2020 subsidieerde België fossiele brandstoffen met 12,9 miljard euro. In datzelfde jaar was slechts 13% van de energie in België afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Ondanks de klimaatvernietiging die ze veroorzaken, is de Belgische regering van plan om de bouw van minstens vier nieuwe fossiele gascentrales te subsidiëren, volgens Tegengas.

Extinction Rebellion is een gedecentraliseerde wereldwijde beweging die geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt om regeringen te overtuigen iets te doen aan de klimaat- en ecologische noodsituatie.

Voor persvragen: Xavier (Frans/Nederlands/Engels): +31 62 63 59 683

Gepubliceerd door

XR Brussels (EN)