We hebben momenteel een technisch probleem (afbeeldingen worden niet weergegeven). We zijn er mee bezig. Bedankt voor je geduld!

Ga naar hoofdinhoud

Op zaterdag 2 maart blokkeerden naar schatting 150 activisten van de klimaatbewegingen Extinction Rebellion België en Nederland de Cantersteen in Brussel. In de aanloop naar de Belgische verkiezingen eisen ze een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en fossiele energie, onder het motto "Let's Be Fossil Free". In een vrolijke maar vastberaden langzame mars namen ze ook de straten van het Koningsplein naar het Paleis van Justitie over en verstoorden ze het verkeer.

In plaats van hun geweldloze protest te faciliteren, dwong de politie de activisten van de weg bij het Cantersteen, nam hun identiteitsbewijzen in beslag en nam materiaal in beslag. De oproerpolitie omsingelde de activisten, ondanks het feit dat Extinction Rebellion geweldloze protestmethoden gebruikt.

  • *"Het afgelopen jaar was opnieuw het warmste jaar ooit en liet een pad van verwoesting achter. Maar we hebben een reële kans om de ergste schade te voorkomen: België kan nu doortastend optreden en stoppen met investeren in fossiele brandstoffen die de planeet naar de rand van de afgrond duwen. Het enige wat België moet doen is meteen handelen. Maak een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en stop met de bouw van infrastructuur voor fossiele brandstoffen,"* zegt Xavier van Extinction Rebellion.
  • *"Hoe meer geld de overheid in fossiele brandstoffen pompt, hoe meer onomkeerbare schade er zal plaatsvinden. We zullen blijven terugkomen, opnieuw en opnieuw - totdat onze boodschap doordringt tot onze politici,"* zegt Alena van Extinction Rebellion.
  • *"Het overheidsgeld dat Belgische en Europese politici momenteel investeren in fossiele brandstoffen moet gebruikt worden voor een rechtvaardige transitie en hernieuwbare toekomst. Deze transitie moet op een sociaal rechtvaardige manier gebeuren, het geld moet gebruikt worden om vooral arme gemeenschappen te ondersteunen,"* zegt Morgane van Extinction Rebellion.

Volgens de meest recente overheidscijfers uit 2020 subsidieerde België voor 12,9 miljard euro in fossiele brandstoffen. 2,4% van het Belgische BBP werd gebruikt voor directe subsidies. De Belgische overheid is volgens Tegengas-Degaze momenteel ook van plan om de bouw van drie nieuwe fossiele gascentrales te subsidiëren (in Seraing, Flémalle en Wondelgem), ondanks de klimaatvernietiging die deze veroorzaken, en andere bedrijven zijn bezig met het aanvragen van vergunningen. Het subsidiëren van fossiele brandstoffen financiert rechtstreeks de klimaatvernietiging, wat een schending is van de internationale wettelijke verplichtingen van België, merkt Extinction Rebellion op. Ze zijn niet de enigen die dit eisen: Volgens de Europese Investeringsbank geeft 82% van de Belgen aan dat ze de klimaatcrisis als de grootste bedreiging van de 21ste eeuw beschouwen, en 70% van hen is voorstander van strengere overheidsmaatregelen voor het klimaat.

Extinction Rebellion is een gedecentraliseerde wereldwijde beweging die geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt om regeringen te overtuigen actie te ondernemen tegen de klimaat- en ecologische noodsituatie. Het is de tweede keer dit jaar dat Extinction Rebellion directe actie voert in Brussel: Op 28 januari blokkeerden activisten het verkeer op het Kantersteen. De beweging heeft aangekondigd dat ze een golf van uiteenlopende acties zullen voeren in de aanloop naar de verkiezingen.

Foto's zijn hier beschikbaar: https://drive.google.com/drive/folders/1Bi1xiw5BVCmejXGeviQ6nIqRgX8LOpOu?usp=drive_link

*EINDE*

Voor persvragen: Florian, +32 484 87 19 14 (EN/NL)

Journalisten zijn welkom om contact op te nemen in de aanloop naar de volgende actie, die gepland staat voor 6 april.

https://www.extinctionrebellion.be

Gepubliceerd door

XR Brussels (EN)