Ga naar hoofdinhoud

Met Onze Toekomst, Onze Keuzes! roept Extinction Rebellion België iedereen op om de gejaagde race van "de terugkeer naar het normale" een halt toe te roepen en de balans op te maken van onze samenleving. Wat moeten we behouden en wat geven we op? Wat zijn de dingen die ons leven en onze samenleving waarde geven, en wat is overbodig, schadelijk of onrechtvaardig?

Van 15 tot 27 juni zal een golf van acties plaatsvinden in het hele land. We nodigen iedereen uit om na te denken over welke keuzes jij zou maken en deze op te schrijven op een bord: rood voor wat we achter ons moeten laten en groen voor wat we moeten behouden. De actie ontvouwt zich in 3 fases met toenemende intensiteit eindigend in een grote burgerlijk ongehoorzame actie op 27 juni in Brussel.

Op 27 juni wordt iedereen uitgenodigd naar het centrum van Brussel te komen om hun rode en groene borden omhoog te houden. Individuen of grotere groepen zullen stil staan op verschillende locaties in de voetgangerszone en de normale gaan van zaken verstoren, van consumentisme, financiën en politieke besluiten tot transport, vervuiling, reclame en uitbuiting. De actiedag eindigt voor de Financiën Toren op Kruidtuin waar alle deelnemers samen komen in een grote disruptieve actie.

Het huidige actieplan voor Brussel ziet er als volgt uit:

De actie begint om 15.00 uur op het Beursplein, waar van alle rebellen wordt verwacht dat ze hun rode en groene bord vasthouden in een “freeze” moment van 15 minuten met inachtneming van de social distancing maatregelen.

Een uur later, om 16.00 uur, wordt van ons verwacht dat we dit herhalen op de Nieuwstraat.

En tot slot om 17.00 uur ontmoeten we elkaar in Finance Tower (bij Botanique) voor een speciale inhuldigingsplechtigheid.

Samen met vertegenwoordigers uit een breed spectrum van sociale en ecologische civiele samenleving, zullen we kort onze keuzes voor een veerkrachtige samenleving kenbaar maken, en de toren ceremonieel "dopen" met een nieuwe naam. Vervolgens zullen we alle bordjes die we hebben gemaakt, aan de premier overhandigen om ervoor te zorgen dat ze zich terdege bewust is van de duidelijke keuzes van mensen te midden van deze existentiële crises waarmee we worden geconfronteerd.

Alle acties zullen worden uitgevoerd met maskers en met behoud van de nodige fysieke afstand volgens de geldende gezondheidsmaatregelen, terwijl tegelijkertijd de sociale samenhang nadrukkelijk wordt versterkt.

Schrijf je hier in voor de actie

Lees hier meer over de actie en hoe je jezelf kan voorberiden om deel te nemen

Volg dit Telegram kanaal dat gebruikt zal worden om de actie te coordineren

Hoe kan ik mezelf voorbereiden op de actie Onze Toekomst, Onze Keuzes?

Allereerst, schrijf jezelf in voor de actie. OP deze manier krijg je toegang tot alle informatie die je nodig hebt om deel te nemen.

Schijf je hier in

Actie handbook
Alle informatie over de actie: praktische en juridische informatie, informatie over trainingen, enz. We nodigen je uit om het zorgvuldig te lezen.

Telegram kanaal
Dit kanaal zal worden gebruikt om ter plaatse te communiceren met alle deelnemers en om last-minute informatie te verstrekken (het kan zijn dat je gevraagd wordt de Telegram-app te downloaden als u die nog niet heeft).

Action Onboarding calls
Nieuw in Extinction Rebellion? Neem deel aan onze online Action Onboarding Calls om meer te weten te komen over XR en om alle informatie te krijgen die je nodig hebt om je voor te bereiden op actie.

Action Training Calls
We raden alle deelnemers sterk aan om deel te nemen aan een (online) actietraining. Tijdens de sessie hoor je meer over de juridische risico's en hbe je de mogelijkheid om affiniteitsgroepen te vormen voor de actie.

FAQ :

Moet ik deelnemen aan alle voorgestelde acties?

Nee. In elke fase van de campagne kan je kiezen uit verschillende acties, sommige zonder en andere met een hoog risico op arrestatie. Het staat je vrij de actie te kiezen waar je jezelf goed bij voelt.

Hoe vind ik mensen om samen deel te nemen?

Als je je inschrijft, word je aangemoedigd om de actie te delen met je vrienden, familie, collega's of beweging. Tijdens de online Action Trainings call is er de mogelijkheid om affiniteitsgroepen te vormen.

Wat zijn de voorwaarden?

Geen enkele! Elke burger die de noodzaak voelt om iets te doen is welkom. Extinction Rebellion deelt haar knowhow in geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid en organiseer trainingen zodat iedereen mee kan doen.

Zal deze actie de geldende volksgezondheidsregels respecteren?

Ja, terwijl de sociale samenhang nadrukkelijk wordt versterkt, wordt van alle deelnemers verwacht dat zij maskers dragen en de nodige fysieke afstand bewaren volgens de geldende gezondheidsmaatregelen.